torsdag 10 november 2016

Recept på figurkakor

Figurkakor är kul att göra, goda att äta, och roliga att använda som placeringskort eller (inslagna i cellofan) som etiketter på paket.




Recept kakor
200 g smör, rumstempererat
200 g strösocker
1 ägg, lätt uppvispat
300 g vetemjöl
100 g potatismjöl

Recept kristyr
Florsocker
Äggvita 
Livsmedelsfärg (gärna pastafärg)

Gör kakorna så här
  1. Rör ihop smör och socker. Rör bara tills det är blandat; om du arbetar in för mycket luft kommer kakorna att flyta ut vid gräddningen.
  2. Blanda ned ägget, och sist mjölet.
  3. Plasta in degen och kyl den minst en timme, gärna mer, så att mjölet hinner svälla.
  4.  Kavla ut degen till önskad tjocklek, ta ut figurer och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Om du har möjlighet, sätt gärna in plåten i kylen/frysen en stund så att kakorna stelnar till igen innan du bakar dem.
  5. Baka kakorna i 175°C tills de får fin färg. Låt dem svalna ordentligt innan du dekorerar dem.

Gör kristyren så här
Blanda (med exempelvis en gaffel) ned lite äggvita i taget i florsockret tills du får en kristyr med lämplig konsistens. Kristyr för spritsning bör vara fastare än kristyr som ska strykas ut på en kaka. Dela upp kristyren i olika bunkar och färga den i önskade färger – ju fler, desto roligare! Om kristyren blir för lös, kan du blanda ned mer florsocker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar