torsdag 10 november 2016

Ha roligt med bullarna!


Bulldeg är tacksam att leka med, eftersom den kan bakas ut i allehanda former och storlekar. Här har jag gjort en krans med olika figurer, men det går naturligtvis lika bra att baka bullarna fristående. Gör en sats bulldeg enligt ditt favoritrecept, eller använd standardreceptet nedan (taget från ett mjölpaket).




Recept bullar (ca. 12-15 bullar)
250 g mjölk, kylskåpskall
20 g jäst
75 g smör, rumstempererat
500 g vetemjöl (ca 8 dl)
70 g strösocker (ca 0.7 dl)
0.5 tsk salt  
Livsmedelsfärger, kakao

Gör degen så här 
Blanda alla ingredienser, och knåda i en degblandare eller för hand tills degen klarar glutentestet (dvs. kan tänjas ut till en tunn, nästan genomskinlig hinna utan att spricka). Låt degen vila övertäckt ca. 30 minuter.

Recept mandelfyllning (en sats räcker till drygt 15 bullar):
100 g mandelmassa
100 g smör, rumstempererat
20 g farinsocker (0.25 dl)
25 g strösocker (0.25 dl)
Ev. kanel eller annan krydda efter smak

Gör fyllningen så här
Blanda allt med fingrarna eller tex. en gaffel till en slät fyllning.

Gör kransen så här


  1. Lägg en bakelsering på en plåt med bakplåtspapper. Klipp till en remsa bakplåtspapper och lägg den på utsidan av ringen.
  2. Dela upp degen i bitar, räkna med 65-70 g deg per bulle, och färga in dem i olika färger med hjälp av t.ex. kakao och livsmedelsfärg (jag använde Squires Kitchens pastafärg).
  3. Rulla degbitarna till bollar, tänk på att spara lite deg till nos, öron mm. Låt bollarna vila i 5-10 minuter, så blir de lättare att kavla sedan.
  4. Kavla ut varje boll till en rund platta, 8-10 cm i diameter. Använd så lite mjöl som möjligt.
  5. Spritsa eller lägg en klick mandelfyllning på varje platta. Pensla lite vatten runt kanten av plattan.
  6. Nyp ihop plattans kanter så att du får ett knyte, och se till att det är ordentligt stängt överallt så att inte fyllningen kan rinna ut. Rulla försiktigt knytet i handen så att det blir runt.
  7. Lägg de fyllda bullarna runt bakelseringen (för mig var det lagom med 6 bullar). Tryck dem lite lätt in mot ringen så att de plattas till något och får kontakt med varandra.
  8. Fäst med hjälp av lite vatten små bollar till nos, öron mm.
  9. Jäs bullarna.
  10. Baka bullarna i 200°C 10-15 minuter, passa noga så att de inte tar färg - sätt eventuellt en tom plåt överst i ugnen på slutet.
  11. Ta ut bullarna ur ugnen och låt dem svalna ordentligt.
  12. Dekorera efter egen fantasi med kristyr (äggvita och florsocker), choklad, florsocker, strössel eller något annat du tycker om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar