söndag 9 oktober 2016

Recept på glutenfria kakor

Här kommer ett recept på goda glutenfria kakor, som också kan göras laktosfria genom att du använder laktosfritt smör. Kakorna kan bakas ut på flera sätt, beroende på ambitionsnivå.




Recept
63 g (laktosfritt) smör
30 g strösocker
25 g bovetemjöl
45 g mandelmjöl
20 g rismjöl
5 g vaniljsocker
1 msk kakao
25 g ägg
5 g vatten
0,5 tsk fiberhusk


Gör så här
  1. Vispa ihop ägg, vatten och fiberhusk. Låt blandningen svälla i ca. 10 minuter. 
  2. Blanda ned övriga ingredienser till en (ganska kletig) deg. 

Enkla skurna kakor med minimal arbetsinsats
  1. Forma degen till en rulle, och rulla den i pärlsocker, strössel, nötter, eller något annat du gillar. 
  2. Plasta in rullen och lägg den i kylen i minst ett par timmar, helst ett dygn. Då hinner mjölet suga åt sig vätskan, så att degen blir lättare att hantera. 
  3. Skär degen i skivor, lägg dem på plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda kakorna i 180°C tills de är klara, vilket kan ta ca. 15-20 minuter beroende på ugn och tjocklek på kakorna.

Figurkakor eller mönstrade kakor 
  1. Platta till degbiten, plasta in den och lägg den i kylen i minst ett par timmar, helst ett dygn. 
  2. Kavla ut degen till önskad tjocklek, gärna mellan två bitar plastfolie, då den är ganska kladdig. Mjöla tex. med rismjöl. Om degen är mycket svårhanterlig kan du lägga den i frysen en liten stund, så stelnar den till.  
  3. Stick ut kakor i önskad form och mönstra ev. med en kakstämpel som du har pudrat ordentligt med mjöl. Det fungerar bäst med mönster som inte har alltför fina detaljer, eftersom ägget, vars funktion är att hålla ihop kakorna, också får dem att svälla lite under bakningen. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda kakorna i 180°C tills de är klara, vilket kan ta ca. 15-20 minuter beroende på ugn och tjocklek på kakorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar