måndag 15 december 2014

Recept på praliner utan temperering



Jag lovade för ett tag sedan att bjuda på ett recept på praliner som man kan göra utan att temperera choklad*. Här kommer det. Det är ett grundrecept på en mjölkchokladtryffel, som kan rullas i otempererad choklad och sedan i exempelvis kakao, florsocker, råsocker, kaffepulver, eller vad man nu kan tänkas tycka om. Jag har anpassat receptet så att det blir lagom till en 200-grams chokladkaka. Naturligtvis kan man skala det upp eller ned som man vill. Vill man ha lite smak på tryffeln kan man med fördel koka upp grädden och glykosen med någon krydda (kanelstång, stjärnanis, nejlika, riven ingefära.. bara fantasin sätter gränser), och låta det dra en stund, innan man silar bort kryddan och fortsätter med tryffelmakandet. Ju längre tid det får dra, ju mer intensiv blir smaken. Här kommer receptet:

75 g grädde (0,75 dl)
10 g glykos
200 g mjölkchoklad (jag använder Callebaut)
7,5 g smör, rumstempererat

Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och glykos (eller koka upp grädde, glykos och krydda, låt dra en stund, sila bort kryddan och koka upp grädden på nytt), slå detta över chokladen. Låt stå en stund tills chokladen börjar smälta, rör sedan ihop allt. (Om inte all choklad smälter, kan man värma försiktigt i micron.) Tillsätt smöret sist, rör in det också. När allt har blandats till en fin tryffel, ska man inte röra mer, eftersom det finns risk att den skär sig om man rör för mycket. 


Doppade praliner
Häll allt i en form, och låt den stå (gärna täckt med plastfolie) i rumstemperatur till nästa dag. Då har tryffeln stelnat, och det är dags att skära den i bitar. Bitarna rullas sedan till bollar i handen med lite choklad, och rullas sedan i exempelvis kakao innan chokladen stelnat. När de har stelnat ordentligt, kan det vara smart att lägga dem i exempelvis ett rent och torrt durkslag och snurra runt lite, så att överflödig kakao/florsocker etc faller av. Då slipper man riskera att bli smutsig när man äter pralinerna!

* Om man däremot VILL temperera choklad, så går det också utmärkt att istället för att rulla tryffelbitarna till bollar doppa dem i tempererad choklad. Då kan det vara bra att först låta dem stå lite utspridda på en plåt någon dag så att de hinner torka lite på ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar