Figurkakor är kul att göra, goda att äta, och roliga att använda som placeringskort eller (inslagna i cellofan) som etiketter på paket.
Recept kakor
200 g smör, rumstempererat
200 g strösocker
1 ägg, lätt uppvispat
300 g vetemjöl
100 g potatismjöl
Recept kristyr
Florsocker
Äggvita
Livsmedelsfärg (gärna pastafärg)
Gör kakorna så här
- Rör ihop smör och socker. Rör bara tills det är blandat; om du arbetar in för mycket luft kommer kakorna att flyta ut vid gräddningen.
- Blanda ned ägget, och sist mjölet.
- Plasta in degen och kyl den minst en timme, gärna mer, så att mjölet hinner svälla.
- Kavla ut degen till önskad tjocklek, ta ut figurer och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Om du har möjlighet, sätt gärna in plåten i kylen/frysen en stund så att kakorna stelnar till igen innan du bakar dem.
- Baka kakorna i 175°C tills de får fin färg. Låt dem svalna ordentligt innan du dekorerar dem.
Gör kristyren så här
Blanda (med exempelvis en gaffel) ned lite äggvita i taget i florsockret tills du får en kristyr med lämplig konsistens. Kristyr för spritsning bör vara fastare än kristyr som ska strykas ut på en kaka. Dela upp kristyren i olika bunkar och färga den i önskade färger – ju fler, desto roligare! Om kristyren blir för lös, kan du blanda ned mer florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar